гр. Павликени, бул.: "Руски" №46 0610/52 003 pgat_pavlikeni@abv.bg

Новини

ПГАТ „ЦАНКО ЦЕРКОВСКИ” – МЯСТОТО, КЪДЕТО СЕ СРЕЩАТ УЧИЛИЩЕ, УНИВЕРСИТЕТ И БИЗНЕС

Модерни технологии, компютърен софтуер за хиляди левове и най-добрите специалисти в България са на разположение на учениците в гимназията.

Съвместните усилия на училищното ръководство, „Унипак“ АД и Община Павликени в лицето на инж. Емануил Манолов, довеждат  в  Професионалната гимназия преподавателите – доц. д-р. инж. Искрен Спиридонов от Химикотехнологичен и металургичен университет гр. София, доц. д-р Александър Иванов от Русенския университет ”Ангел Кънчев”, инж. Димо Хубчев – търговски директор, направление мастила за гъвкави опаковки в ДФП „Друкфарбен“ ЕООД.

Целта – да дадат на обучаваните възможност за формиране на професионални знания, умения и професионално-личностни качества, гарантиращи качествено упражняване на професията и успешна реализация. Така на едно място се срещат бизнес, университет и училище. Партньорство,  в което Професионална гимназия „Цанко Церковски” е сред пионерите в България.

От тази учебна година, с помощта на „Унипак“ АД – гр. Павликени 45 ученици от IX и X клас на специалност „Полиграфия” имат уникалния шанс да работят с модерен 3D принтер.

Да имаш модерни технологии обаче не е достатъчно. Урок, който учениците научават още с влизането в класните стаи тази година. Първото нещо, което трябва да направят, е да се научат да използват специализирани компютърни програми в полиграфическото производство. Това е и предизвикателство, пред което децата се изправят, макар все още да не са наясно къде ще ги отведе то. Софтуерите, с които работят, са последно поколение и са  предоставени от университетите партньори на училището. Един от тях   позволява да се проектира в обем и да се провери ефективността на всеки детайл. Така учениците могат още на ниво проект да разберат дали това, което са създали, е качествено и какво натоварване, например, може да издържи даден детайл още преди да бъде създаден.

Учениците с нетърпение очакват часовете по специални предмети и с всеки ден стават все по–добри в уменията и знанията, които са необходими, за да се проявят като добри специалисти в професията, която са избрали. За неизкушените, трябва да признаем, че полиграфията е много повече от печатарство. Тя включва в себе си химия, механика, проектиране. Обучението развива знания и умения в областта на полиграфическата индустрия, като предпечатна подготовка, печат и довършителна.

Обучението с модерни и скъпоструващи софтуери и оборудване всъщност е малка част от света на полиграфията,  който учениците изучават. Те имат  часове по практика в „Унипак“ АД,  където могат съвсем реално да наблюдават и да се включат в производствения процес, както и да материализират своите проекти, създадени в училище – календари, плакати, опаковки и други.

Първият випуск  „Полиграфия“ е приет през учебната 2015/2016година. Към днешна дата само в две професионални гимназии в България се обучават ученици в тази специалност в ПГАТ „Цанко Церковски“ гр. Павликени и Национална професионална гимназияпо полиграфия и фотография гр. София. Още с излизането от училище, завършилите  „Полиграфия” имат реалният шанс да започнат работа.

Благодарение на успешното сътрудничество между училище, университет и бизнес, се роди идеята през новата учебна 2017/2018 година, приемът на ученици в тази специалност да се осъществи в обучение чрез работа (дуална система на обучение) това е професионално обучение, което се осъществява паралелно на две места – в професионално училище и в предприятие.

Йовка Драганова
Учител по География и икономика

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Интервю с Миглена Желязкова – директор на ПГАТ Цанко Церковски

Аз избрах ПГАТ „Цанко Церковски“

Виртуална разходка.

август 2020
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31