гр. Павликени, бул.: "Руски" №46 0610/52 003 pgat_pavlikeni@abv.bg

НовиниУспехи

Отборът на ПГАТ „Цанко Церковски” спечели второ място на националното състезание „Млад фермер” проведено в Добрич

В периода 23-25 април  2019г. в ПГАС гр. Добрич се  проведе Националното състезание „Млад фермер”, в което взеха участие 48 професионални училища от цяла България, обучаващи ученици в направление земеделие. В надпреварата се включиха 11 отбора, а така също и индивидуални участници, които представиха уменията си в три модула- механизация; растениевъдство  и животновъдство.

Домакин на събитието бе Професионалната гимназия по аграрно стопанство в   гр. Добрич. Организатор на инициативата, която се провежда за 10-ти път, бе Министерството на образованието и науката съвместно с  регионалното управление на образованието в Добрич. Партньор на срещата бе Аграрният университет в гр.  Пловдив.

Целта на състезанието бе демонстриране на придобити теоретични знания и практически компетентности  по растениевъдство, животновъдство, земеделска техника;  умения за работа в екип; практическо прилагане на съвременни тенденции в областта на земеделското стопанство; осъществяване на между училищно съревнование  и професионално сътрудничество.

Отборите се състезаваха в три модула – растениевъдство, животновъдство и механизация на селското стопанство. Сред интересните дисциплини, в които се състезаваха младите растениевъди, бе разпознаването на семена от зърнено-житни, зърнено-бобови, технически и зеленчукови култури, резитба на нискостъблени лозя за плододаване.

Доенето на крави и майсторското управление на трактор по предварително зададен маршрут бе мястото, където учениците демонстрираха своите умения в боравенето с техника.

Отборът на Професионална гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски” бе достойно представен от:

Емилиян Милчев Киров- ученик от  ХІI б клас; специалност МСС, състезаващ се в модул „Механизация на селското стопанство”, който включваше: електронен тест по безопасност на движението по пътищата-категория Ткт, и майсторско управление на трактор по предварително зададен маршрут. Емилиян Милчев, получи висока оценка за точност и прецизност при изпълнение на упражнението;  бе отличен с грамота за участие и предметна награда.  Приет е студент в Аграрния университет – Пловдив  по желана от него  специалност.

В направление „Животновъдство” участие взе Бойко Бисеров Байчев,  ученик  от IХ б клас, специалност МСС. Задачата му бе да  разпознава фуражи; както и да следи за  хигиената на млекодобива. Класира се на трето място от всички участници в състезателна дисциплина – доене на крави и хуманно отношение към животните, и получи медал и предметна награда.

Христомир Валентин Манов, ученик  от Х б клас, специалност МСС, бе участник в модул „Растениевъдство”, включващ разпознаване на семена от зърнено-житни, зърнено-бобови, технически и зеленчукови култури и резитбата на лозя за плододаване. Той бе отличен с грамота и предметна награда.

Като цяло отборът се класира на престижното второ място и получи предметна награда- тонколона. Екипът от учители, подготвяли отборите на ПГАТ за участие във всичките  десет регионални и национални състезания  от 2009-2019г , бе отличен със специална грамота за принос в земеделското професионално образование.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Маратон на четенето.

Виртуална разходка.

май 2020
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031